Η ιστορία του ανθρώπου που καθιέρωσε τη "γραφή" των τυφλών
Το σύστημα ανάγνωσης και γραφής Braille αποτελεί εφεύρεση του Louis Braille, Γάλλου εφευρέτη, ο οποίος ήταν και ο ίδιος τυφλός. Γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1809, γι’ αυτό και από το 2018 η 4η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Braille.
Ο Braille, όντας δυσαρεστημένος από το τότε υπάρχον σύστημα ανάγνωσης, καθώς το θεωρούσε δύσχρηστο, και έχοντας την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με έναν στρατιώτη, που είχε επινοήσει έναν κώδικα «νυχτερινής γραφής», κατάφερε να δημιουργήσει μια απλοποιημένη γραφή. Χρειάστηκε περίπου πέντε χρόνια για να το τελειοποιήσει, ενώ βρήκε τρόπο οι μη βλέποντες να διδάσκονται μαθηματικά αλλά και μουσική.
Η ανάγνωση της γραφής γίνεται κανονικά, δηλαδή από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάνω και στηρίζεται σε έξι ανάγλυφες κυψέλες κουκίδων. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν σε γράμματα και αριθμούς.
Σήμερα, ο κώδικας Braille χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, καθιερώθηκε ως μέσο εκπαίδευσης των τυφλών ατόμων το 1948. To άρθρο 65 του Ν. 4488/2017, αναγνωρίζει την ελληνική γραφή Braille ως τρόπο γραφής των Ελλήνων τυφλών πολιτών και θεσπίζει την υποχρέωση του κράτους να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προώθησή της και την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των τυφλών πολιτών. Ταυτόχρονα, καθιερώνεται με υπουργική απόφαση η υποχρέωση των καταστημάτων εστίασης να τηρούν καταλόγους σε μορφή Βraille και ορίζονται αυστηρές ποινές όπου δεν τηρείται αυτή η υποχρέωση.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η γραφή Braille δεν αποτελεί μια ξεχωριστή γλώσσα, αλλά έναν κώδικα επικοινωνίας. Ουσιαστικά, αποτελεί ένα είδος (αλφαβήτου) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε γλώσσα.
Commentaires